Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@18:07:28 GMT

گم شدن صدای زنگ ورزش در هیاهوی مدرسه

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۹۴۴۴۱

گم شدن صدای زنگ ورزش در هیاهوی مدرسه

تهران- ایرنا- ساعت های زنگ ورزش در مدارس ایران به طور معمول به تفریح و بازی سپری می شود. در حالی که دو ساعت در هفته فرصتی مغتنم برای نهادینه سازی فرهنگ ورزش در ایران و بسترساز شناخت ظرفیت های نخبه ورزشی از میان دانش آموزان خواهد شد.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، زنگ ورزش در میان خاطرات برجای مانده از دوره مدرسه، تداعی کننده ساعت هایی است که معلم تربیت بدنی در آن دانش آموزان را یا به اختیار خود در حیاط مدرسه رها می کرد یا بازی و تفریح به همراه معلم، چاشنی این دو ساعت می شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین مساله باعث شده تا بسیاری از دانش آموزان تجربه ویژه ای از آموزش و یادگیری یک رشته ورزشی در این ساعات یا هدایت به سمت رشته مورد علاقه خود به یاد نداشته باشند.
کم تحرکی و ورزش نکردن یکی از عوامل اصلی بروز انواع بیماری های جسمی و روانی میان ایرانیان است. جامعه ایران از فقر ورزش رنج می برد. وزیر پیشین ورزش و جوانان در خوشبینانه ترین حالت اعلام کرد که در خوشبینانه ترین حالت کمتر از 20 درصد از ایرانیان ورزش می کنند. این رقم در بسیاری از کشورها 70 درصد است.
در حالی زنگ ورزش در مدارس نخستین گام و بهترین فرصت برای آشنایی و آموزش افراد در سنین پایین با ورزش است. آسیب شناسی ساختاری زنگ ورزش در مدارس ایران از چالش هایی حکایت دارد که به طور حتم برطرف ساختن آن ها، مسیر نهادینه ساختن ورزش را در جامعه ایران کوتاه خواهد ساخت.
«رضا رفیعانی» کارشناس ورزش در مدارس، سرپرست‌ پیشین اداره کل تربیت ‌بدنی وزارت آموزش و پرورش و مشاور پیشین معاون وزیر در امور تربیت بدنی و ورزش مدارس کشور در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا به مشکلات و موانع بهره برداری لازم از زنگ ورزش در مدارس پرداخت و راهکارهایی برای اثرگذاری زنگ ورزش در مدارس برای هدایت دانش آموزان به جاده سلامت و تندرستی پیشنهاد داد.
متن کامل گفته های رفیعانی به شرح زیر است:

** چالش های مدیریتی؛ اصلی ترین مانع برنامه ریزی درست
برنامه ریزی یکی از اصلی ترین چالش های موجود در حوزه معاونت است. متاسفانه در حال حاضر افراد مسئول در معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش با الفبای مسائل و مشکلات مدارس آشنا نیستند. به طور معمول اگر قرار است مدیری برای مدرسه ای انتخاب شود این مدیر باید به اصطلاح خاک مدرسه را خورده باشد تا بتواند در ستاد برنامه ریزی کند. اگر معلمان تربیت بدنی در حال حاضر در مدارس مستاصل مانده و نمی دانند که تکلیف اصلی شان چیست، به دلیل این است که برنامه تدوین و طراحی شده در ستاد، قابلیت اجرا در مدارس را ندارد.
به اعتقاد من، کسی که در راس هرم در معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش قرار می گیرد باید تجربه آموزش تربیت بدنی در مدارس را دارا باشد تا بر اساس چشم انداز شرایط موجود در مدارس برنامه ها را طراحی کند.
طراحان و تدوین کنندگان برنامه ها باید از میان کارشناسانی برگزیده شوند که حضور در مدارس را تجربه کرده باشند. در حالی که مشاهدات میدانی نشان می دهد که مسئولان تربیت بدنی وزارتخانه حتی سابقه یک ساعت تدریس را در مدارس ندارند و از میان افرادی اند که به محض فارغ التحصیل شدن از دانشگاه ها، مسئولیت به آنان واگذار شده است. این در شرایطی است که معلمانی با سابقه 20 تا 30 ساله ناچارند برنامه افرادی را اجرا کنند که با فضا و شرایط مدرسه آشنایی ندارند.
برنامه های موجود برای شرایط ایده آل و مدینه فاضله تدوین و طراحی شده اند. با دو ساعت در هفته و بدون امکانات نمی توان همه برنامه های ایده آلی را که مناسب با نظام های آموزشی سایر کشورها برنامه ریزی شده است، اجرا کرد. بنابراین، چالش اصلی، نبود برنامه ریزان متخصص و مجرب در حوزه ستاد هستند که برنامه های متنوع و زیادی بدون در نظر گرفتن شرایط موجود طراحی می کنند.
چند شغله بودن مسئولان و مدیران معاونت تربیت بدنی نیز از دیگر چالش های موجود در عرصه برنامه ریزی تربیت بدنی در مدارس است. بسیاری از مسئولان عضو هیات های علمی مختلف اند و تمام وقت در اختیار وزارتخانه قرار ندارند. اکر مدیری به شکل تمام وقت در وزارتخانه حضور داشته باشد و کارشناسی را به کار گیرد که تجربه حضور در مدرسه را داشته باشد، به طور حتم برنامه ای تدوین و طراحی خواهد شد که معلم ورزش با انگیزه آن را دنبال می کند.

** هفت آسیب زنگ ورزش در مدارس
آسیب ها و چالش های پیش روی مدارس برای اهمیت و توجه بیشتر به مقوله تربیت بدنی مدارس از چند منظر قابل بررسی است: نخست اینکه بسیاری از مدارس ایران، از فقر فضای مناسب برای ورزش و انجام وظایف محوله به معلمان تربیت بدنی رنج می برند.دوم اینکه آموزش نیروی انسانی به روز نبوده و معلمی که 20 سال پیش استخدام شده است در همان حال و هوا و با همان روش قدیمی در حال آموزش دانش آموزان است.
مسئله سوم به عنوان مشکل جدی دیگر، جذب و به کارگیری معلمانی است که درس تربیت بدنی را شکل حرفه ای و دانشگاهی آموزش ندیده اند. پیش ترها تربیت معلم وجود داشت و معلمان واحدهای گوناگونی درباره نحوه تدریس در مدارس برای درس تربیت بدنی یا سایر دروس می گذراندند و مدارج را طی می کردند اما اجرای طرح جذب ورزشکار – قهرمان از سال 89 به این طرف بدون گذراندن دوره های لازم معلمی و روانشناسی رشد، بر مشکلات این بخش افزوده است.
چهارمین مسئله را می توان وضعیت مدارس کنونی دانست و اینکه آنها از کمترین امکانات ورزشی برخوردارند به گونه ای که در برخی مدارس حتی ابزارها و وسایل ساده نیز برای آموزش دانش آموزان وجود ندارد.
موضوع پنجم اینکه مدت اختصاص یافته به تربیت بدنی در طول هفته (دو ساعت) کافی نیست و همه نیازهای این درس را تامین نمی کند. بلکه باید با استدلالی مسئولان را متقاعد کرد که دست کم 4 ساعت تربیت بدنی تدریس شود تا اهداف مورد نظر محقق شود.
اجبار به تدریس درس تربیت بدنی جدا از فعالیت های ورزشی در سال های اخیر، را می توان به عنوان اقدامی نسنجیده و ششمین عامل نام برد چرا که معلم تربیت بدنی هم باید بر اساس برنامه تعریف شده، درس تربیت بدنی را مانند سایر درس ها و کتاب های طراحی شده، تدریس کند و هم از ساعت کمی که در اختیار دارد برای انجام فعالیت های ورزشی استفاده کند. اگر قرار است معلم کتاب را تدریس کند اهداف نگرش شناختی و مهارت یابی مغفول واقع خواهد شد. در این صورت فرصتی برای شناسایی نخبه ها و تحویل قهرمان نخواهد بود. جمع بندی دو وظیفه تعیین شده برای معلم یعنی تدریس برنامه درس تربیت بدنی در کنار شناسایی و استعدادیابی نخبه های ورزشی دشوار خواهد بود.
در خصوص مورد هفتم نیز باید گفت با توجه به طرح تدریس درس تربیت بدنی وزارتخانه ها خود در این باره گمراه شده اند. اگر قرار است درس تربیت بدنی داشته باشیم باید در وزارتخانه آموزش و پرورش، معاونت آموزش ابتدایی و متوسطه مانند سایر دروس برای این درس نیز برنامه ریزی کنند. اما وزارتخانه الان راه را گم کرده و پا جایی گذاشته که متولی اش در وزارتخانه مشخص است. اگر برنامه در قالب درس تربیت بدنی است باید به افرادی سپرده شود که برای این منظور در نظرگرفته شده اند.

** تربیت بدنی در مدارس؛ سنگ بنای ورزشی قهرمانی
بدون شک سنگ بنای ورزش قهرمانی، ورزش همگانی و ورزش حرفه ای در مدارس پی ریزی می شود. اگر معلم تربیت بدنی بخواهد بر اساس معیار استعدادیابی و شناسایی افراد نخبه اقدام کند و دانش آموزان را به سمت ورزش و تندرسی هدایت کند حتما لازم است، ساعات و ابزار لازم را به متولیان معاونت ابلاغ کرده و از طریق فعالیت های ورزشی و مسابقات با هماهنگی فدراسیون ها و هدایت دانش آموزان به سمت ورزش اقدام کند.
از آنجا که همه معلمان تربیت بدنی هم از نظر علمی و هم تخصصی از کارشناسان مطلع در امر تربیت بدنی و ورزش هستند بدون شک این عوامل در استعدادیابی و هدایت ورزشکاران به سمت فدراسیون ها مثمرثمر خواهد بود.
عمده چالش موجود در فدراسیون ها و هیات های ورزشی، غلبه بافت سیاسی است. برخلاف اینکه معلمان تربیت بدنی در حیطه کاری خود متخصص اند، مسئولان فداراسیون ها به طور عموم از میان افراد سیاسی و اجرایی انتخاب می شوند. این افراد برای توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای مفید و ثمربخش نخواهند بود.
بهترین جایی که می توان بر اساس علم و دانش، دانش آموزان بااستعداد را رصد و شناسایی کرد در همین مرحله است. بنابراین وجود برنامه ریزی درست و دقیق با توجه به امکانات مدارس و همچنین مربی حرفه ای و آموزش دیده در شناسایی نخبگان ورزشی کمک شایانی به هدایت دانش آموزان و نسل آینده به سمت سلامت و تندرستی خواهد داشت.

** اهمیت بخشی به زنگ ورزش؛ چگونه؟
توجه و اهمیت به ساعت های درس تربیت بدنی و تفویض وظایف این درس به متولیان اصلی آن در معاونت های آموزشی ذیربط، بهره مندی از تخصص کارشناسان و نخبگان تربیت بدنی، تدوین محتوا در حیطه دانش و مهارت و کاهش برنامه های تدوینی غیرضروری به دلیل محدودیت زمانی معلمان برای اجرای آن ها از مهمترین راهکاری اهمیت بخشی به زنگ ورزش در مدارس است.
برای نمونه چندی پیش آموزش شنا در مدارس ایران اجباری شد. برای این برنامه به مدت یک سال هزینه و انرژی صرف شد. اما آیا این مساله که همه مدارس ایران دارای استخر یا ظرفیت مکانی ایجاد استخر هستند یا نه، در نظرگرفته شد؟ آیا مدارس واقع در روستا شرایط اجرای این برنامه را دارند؟ بنابراین زمانی که برنامه ای قابلیت اجرا ندارد، بهتر است از ابتدا برای آن انرژی و بودجه صرف نشود.
به اعتقاد من درس تربیت بدنی باید به متولیان اصلی در وزارتخانه و حوزه معاونت تربیت بدنی محول شود. در صورت نیازسنجی ها، شاید اصلا نیاز و ضرورتی به داشتن معاونت تربیت بدنی نیز نباشد.

پژوهشم** 9283** 1601**خبرنگار: فرشته ذبیحیان** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۹۴۴۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«شهریه» مدارس غیردولتی تا ۳۱ اردیبهشت تعیین می شود/ معلمان مدارس غیر دولتی بیمه کامل می‌شوند

احمد محمودزاده با بیان اینکه پیش ثبت نام شهریه مدارس غیردولتی بر اساس مصوبه شورای نظارت سال‌های گذشته، به دلایل تسریع در کار و تکریم مراجعه کنندگان به مدرسه انجام می شود گفت: شرط پیش ثبت نام در مدارس غیردولتی این است که تا زمان ابلاغ شهریه سال، بر اساس شهریه سال قبل ثبت نام اتفاق بیفتد، شرط دیگر هم این است که به هر دلیلی دانش آموز از ادامه ثبت نام در مدرسه انصراف داد، هزینه دریافت شده پس داده شود.

وی افزود: امسال افزایش هزینه درصدی نیست بلکه براساس عملکرد مدارس و مراکز افزایش می یابد، احتمال دارد شهریه برخی مدارس نسبت به سال گذشته افزایش و برخی ثابت و حتی برخی نیز شهریه کاهشی داشته باشند.

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه این گونه نیست هرسال درصدی برای همه مدارس اعلام کنیم ادامه داد: درصد افزایش متناسب با آیتم‌ها و الگوهای شهریه، در هفت محور تعیین می شود؛ امسال هم بازنگری جدی انجام شده و بر این اساس مدرسه به مدرسه و مرکز به مرکز بررسی انجام می‌شود.

محمودزاده با اشاره به اینکه همین روزها بررسی در حال انجام است گفت: بخشنامه شهریه سوم اردیبهشت ۱۴۰۳ ابلاغ شده، ۱۰ روز اول توجیه و اقناع برای موسساتی است که با فرمت‌های جدید به چه شیوه عمل کنند، ۱۰ روز فرصت وارد شدن به سامانه دارند تا همه اطلاعات مدرسه‌ای را وارد و بارگذاری کنند.

وی ادامه داد: کارگروه بر اساس مصوبه و ماده ۱۶ قانون تاسیس مدارس غیر دولتی که مدیر منطقه رئیس کارگروه است با همراهی موسسان و نماینده انجمن اولیا و مربیان و مسئولان در داخل آموزش و پرورش، معاونان آموزش و پرورشی این شهریه تایید و به استان اعلام می‌شود. در صورت تایید از سمت استان این شهریه در پنل مدیریتی مدرسه برای دید عموم با کد مدرسه و اسم مدرسه ثبت می‌شود که همه این فرآیند تا ۳۱ اردیبهشت مشخص می‌شود.

ساعت تدریس معلمان غیردولتی برای «بیمه» شدن

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه حمایت از معلمان مورد غفلت قرار گرفته است عنوان کرد: معلمان بر اساس قانون ۳۰ ساعته شدند و متناسب با ۳۰ ساعت آموزش و تدریس، بیمه کامل می‌شوند و دستمزد ۳۰ ساعت کامل را می‌گیرند.

محمودزاده در خصوص جریمه نقدی مدارسی که بیشتر از شهریه و بیشتر از شهریه فوق برنامه که ۴۰ درصد شهریه است دریافت می کنند عنوان کرد: اگر مدرسه‌ای تخلف حوزه را داشت در شورای نظارت تصمیم می‌گیریم؛ از حساب مدرسه برداشت می‌شود، طبق ماده ۱۸ تبصره ۲ سهم دانش آموز به خودش داده می‌شود و به خاطر همین تخلف و جریمه بخشی تا صد درصد شهریه را در شورای نظارت در سطح کشور تصمیم گیری خواهیم کرد و برای استفاده در مناطق محروم در اختیار آموزش و پرورش کشور قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه طبق گزارش های سامانه، ۲۲۵۳ فقره پرونده تخلف از استان‌ها گزارش شده افزود: صددرصد به پرونده‌ها رسیدگی می‌شود و مردم با ثبت شکایت در سامانه می توانند تخلفات را گزارش دهند.

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی و توسعه مشارکت های مردمی وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه در این خصوص به سازمان تامین اجتماعی توصیه شده است که همراهی خوبی با این موضوع داشته باشد افزود: با این کار همه معلمان به حق و حقوق خود می‌رسند و به صورت کتبی و شفاهی به همه موسسان هم ابلاغ شده است.

محمودزاده با بیان اینکه در تهران ۲۰ درصد دانش آموزان در مدارس غیردولتی تحصیل می کنند اظهار کرد: ۸۰ درصد دانش آموزان در مدارس دولتی مشغول تحصیل هستند.

وی با بیان اینکه در سرانه فضای آموزشی انعطاف داریم اما در بحث ایمنی با کسی تعارف نداریم عنوان کرد: در مدارس غیردولتی طبق سند تحول بنیادین تنوع محیط یادگیری را می‌پذیریم یعنی دانش آموزی کلاس‌های تئوری را در مدرسه و سالن ورزش را در جای دیگر انجام می‌دهد تا شاداب بیشتری در او به وجود آید.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • بازگشت بسکتبال ۳ به ۳ دانشگاه آزاد به لیگ برتر
  • کاهش‌ شهریه برخی مدارس غیردولتی | امسال افزایش شهریه درصدی نیست بلکه... | هزینه فوق برنامه چند درصد شهریه است؟
  • نرخ شهریه مدارس غیردولتی چه زمانی اعلام می شود؟/ امکان کاهش‌ شهریه برخی مدارس
  • «شهریه» مدارس غیردولتی تا ۳۱ اردیبهشت تعیین می شود/ معلمان مدارس غیر دولتی بیمه کامل می‌شوند
  • تعیین «شهریه» مدارس غیردولتی ۳۱ اردیبهشت
  • ضرورت توجه به مدرسه محوری در آموزش وپرورش
  • جذب استعداد‌های برتر ورزشی بدون کنکور در دانشگاه فرهنگیان
  • استعدادهای برتر ورزشی بدون کنکور جذب دانشگاه فرهنگیان می شوند
  • جذب استعدادهای برتر ورزشی بدون کنکور در دانشگاه فرهنگیان
  • آزمون استخدامی مربیان و معلمان امور پرورشی و تربیتی در گیلان